Als werkgever is het soms moeilijk om te bepalen onder welk paritair comité (PC) jouw bedrijf valt. Dit is echter van groot belang omdat het paritair comité onder meer bepaalt welke loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn.
Waarom is de keuze van het juiste paritair comité zo belangrijk?
Het juiste paritair comité bepaalt de regels en collectieve arbeidsovereenkomsten die van toepassing zijn in jouw onderneming. Elk paritair comité legt namelijk zijn eigen regels vast aangaande loonbarema’s, minimumlonen, indexaties, premies, tijdskrediet, arbeidsduur en andere arbeidsvoorwaarden.
Als je gedurende een bepaalde periode het verkeerde paritair comité toepast, kan dat uiteindelijk leiden tot juridische conflicten. Zo kan je bijvoorbeeld jarenlang te weinig hebben betaald aan jouw personeel en riskeer je achterstallige lonen en achterstallige sociale zekerheidsbijdragen te moeten betalen.
Kan je meerdere paritaire comités hebben?
In principe valt een werkgever slechts onder één paritair comité. Er bestaan wel enkele uitzonderingen waarbij een bedrijf ressorteert onder meerdere paritaire comités.
Dit gebeurt bijvoorbeeld als er aparte paritaire comités zijn voor arbeiders en bedienden binnen dezelfde onderneming.
Een onderneming kan ook onder verschillende paritaire comités vallen indien zij verschillende (afgescheiden) soorten activiteiten uitvoeren. Het is dan essentieel om voor elke activiteit het juiste paritair comité te bepalen en dit duidelijk af te bakenen.
Hoe kies je het juiste paritair comité?
Om het juiste paritair comité te bepalen, kan je deze stappen volgen:
- Bepaal de hoofdactiviteit: Identificeer de activiteit die de bestaansreden van jouw bedrijf vormt en waar de meeste arbeidsuren aan worden besteed.
- Kijk naar objectieve criteria: Denk hierbij aan fabricageprocessen, gebruikte gereedschappen, de aard en bestemming van de geproduceerde of de verkochte producten, en de verdeling van de omzet.
- Controleer bestaande beschrijvingen: Kijk naar de activiteitenomschrijving en de statuten die bij de inschrijving van jouw bedrijf zijn opgegeven.
- Bevoegdheidsgebieden raadplegen: Op de website van de FOD WASO kan je de teksten van bevoegdheidsgebieden van de paritaire comités raadplegen.
- Vraag professioneel advies: Raadpleeg HR Legal voor advies – wij kijken graag mee welk paritair comité bevoegd is. Je kan ook contact opnemen met de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO. Indien nodig kan deze instantie de arbeidsinspectie inschakelen om ter plaatse vast te stellen tot welk paritair comité de onderneming behoort.
Wat als de sociale inspectie van mening is dat je behoort tot een ander paritair comité?
De sociaal inspecteur beschikt over een ruime beoordelingsbevoegdheid en kan verschillende maatregelen treffen.
In de praktijk geeft de inspectie meestal enkel een waarschuwing en het advies om vanaf dat moment een ander paritair comité toe te passen binnen jouw onderneming.
Soms gaat het over een regularisatie naar het verleden toe.