De kogel is door de kerk: een nieuw federaal regeerakkoord ligt op tafel. Ook voor Belgische werkgevers staan er heel wat veranderingen in het verschiet. Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht.
Lonen en loonkost
Behoud van automatische indexering
De loonnormwet blijft intact en de automatische indexering wordt gehandhaafd.
Maaltijdcheques
De maximale werkgeverstussenkomst voor maaltijdcheques wordt tweemaal met €2 verhoogd. Andere cheques, zoals ecocheques, verdwijnen geleidelijk.
Modernisering van het arbeidsrecht
Proefperiode
Er komt weer een proefperiode: gedurende de eerste zes maanden kan de arbeidsovereenkomst door beide partijen met een opzegtermijn van één week worden beëindigd.
Deeltijdse arbeid
De verplichte minimale arbeidsduur van één derde van een voltijdse werkweek wordt afgeschaft. De regel dat een werkperiode minimaal drie uur moet duren, blijft van kracht.
Vrijwillige overuren
Er komt een uniform systeem voor vrijwillige overuren, waarbij werknemers tot 360 overuren kunnen maken zonder motivering of inhaalrust, en tot 450 overuren in de horeca.
Verbod op nachtarbeid
Het verbod op nachtarbeid wordt opgeheven en de regels rondom openingsuren en sluitingsdagen worden versoepeld.
Langer werkbaar werken
Familiekrediet en ouderschapsverlof
De bestaande regelingen voor kinderen worden samengebracht in één familiekrediet, en ouderschapsverlof wordt uitgebreid zodat ook pleegouders hiervan kunnen profiteren.
SWT (brugpensioen)
Voor het brugpensioen (SWT) is er geen nieuwe instroom meer, behalve bij medische redenen. Lopende herstructureringen met een intentieverklaring vóór het akkoord blijven van kracht.
Zelf ontslag met uitkering
Werknemers die minimaal 10 jaar effectief hebben gewerkt, kunnen eenmaal vrijwillig ontslag nemen en toch tijdelijk aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering.
Ziekte en re-integratie
Gedeeltelijke herval
Een nieuwe periode van arbeidsongeschiktheid geeft pas recht op 30 dagen gewaarborgd loon nadat de werknemer 8 weken heeft gewerkt na terugkeer.
Re-integratie
Werkgevers worden ondersteund en, indien er binnen 6 maanden bij langdurige arbeidsongeschiktheid geen re-integratietraject is opgestart, kunnen zij – vooral bij grotere ondernemingen – gesanctioneerd worden. Ook alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden bij andere werkgevers worden in overweging genomen.
‘Fit note’ door behandelend arts
Behandelend artsen kunnen nu een ‘fit note’ afgeven, waarin wordt aangegeven welke taken de zieke werknemer wel kan uitvoeren.
Pensioenen
Bonus-malus
Het bonus-malus systeem houdt in dat wie langer blijft werken en voldoet aan de vastgestelde loopbaanvoorwaarden, een pensioenbonus ontvangt, terwijl vervroegd stoppen zonder voldoende loopbaanjaren een malus kan veroorzaken.
Gelijkgestelde periodes
Niet-gewerkte periodes, zoals werkloosheid of ziekte, worden slechts gedeeltelijk of helemaal niet meegeteld voor de pensioenopbouw.
Minimumpensioen en aanvullend pensioen
Voor het minimumpensioen wordt meer nadruk gelegd op de daadwerkelijke gewerkte dagen. Daarnaast moeten aanvullende pensioenen (tweede pijler) uiterlijk in 2035 minimaal een werkgeversbijdrage van 3% bevatten.
Wat nu?
Dit regeerakkoord is voorlopig een intentieverklaring van de regering. De maatregelen moeten nog in concrete wetgeving worden omgezet.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen of heb je vragen over wat dit voor jouw onderneming betekent? Neem contact met ons op of volg ons op LinkedIn.