Een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur is een overeenkomst waarbij de einddatum en de duur van de overeenkomst op voorhand vastligt. Dit type overeenkomst eindigt in principe automatisch op de overeengekomen einddatum, zonder dat een opzegging vereist is. De regels voor een contract van bepaalde duur verschillen aanzienlijk van die voor een contract van onbepaalde duur. Zo bestaat er een algemene regel die stelt dat je een contract van bepaalde duur niet vroegtijdig kan opzeggen. Er bestaan wel enkele uitzonderingen op deze regel. Wat zijn die uitzonderingen en wat zijn de mogelijke sancties bij een onjuiste beëindiging? We leggen het hieronder uit. 

Contract bepaalde duur opzeggen – uitzonderingen

Is het mogelijk om een contract van bepaalde duur vroegtijdig op te zeggen? In de volgende situaties wel: 

  • Tijdens de eerste helft van het contract: Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur op te zeggen tijdens de eerste helft van de afgesproken duurtijd. Er zijn wel specifieke regels van toepassing om rekening mee te houden. Het is enkel mogelijk om op te zeggen tijdens de eerste helft van het contract, met een maximumperiode van 6 maanden. Bovendien is dit enkel mogelijk tijdens het eerste contract van bepaalde duur wanneer er sprake is van meerdere opeenvolgende contracten van bepaalde duur.  
  • Dringende reden: Zowel de werkgever als de werknemer kan een contract voor bepaalde duur steeds beëindigen om dringende redenen. 
  • Onderling akkoord: Als beide partijen akkoord gaan, kan het contract op elk moment worden stopgezet in wederzijdse toestemming. 
  • Arbeidsongeschiktheid: Bij contracten van minder dan drie maanden kan de overeenkomst beëindigd worden tijdens de tweede helft van het contract bij arbeidsongeschiktheid van meer dan zeven dagen. 

Wat zijn de sancties wanneer dit niet correct gebeurt?

Indien een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur vroegtijdig wordt beëindigd zonder een geldige reden of zonder naleving van de wettelijke regels, zijn er sancties van toepassing: 

  • Vergoeding voor de resterende duur: De partij die het contract onterecht verbreekt, moet een vergoeding betalen gelijk aan het loon dat verschuldigd zou zijn tot de einddatum van het contract. 
  • Beperking van de vergoeding: De vergoeding is echter beperkt tot maximaal het dubbele van de opzegvergoeding die zou gelden bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur. 

Een eenzijdige beëindiging van de overeenkomst zonder naleving van deze regels kan zware gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om de regels rond de opzegging van contracten van bepaalde duur correct na te leven.  

Zit je als werkgever met een vraag over deze specifieke regelgeving? Contacteer ons en wij adviseren je graag verder.